2016. máj 29.

Alapvető szervezési és kommunikációs funkciók

írta: Dr Domschitz Mátyás
Alapvető szervezési és kommunikációs funkciók

storyteller.jpgA szervezet, mint rész-egész - holon

Minden létező egységes egész, és ugyanakkor része egy őt magát befoglaló rendszernek, olyan rész, ami egész is így részegész. A részegész neve: holon. A szervezetek is ilyenek. Minden szervezet rész-egész, holon. Minden szervezet egy nagyobb egység része. Része egy piacnak egy földrajzi területnek, része egy államnak stb., mi-közben önmagában belülről nézve egy egységes egész. A holonoknak vannak általános jellemzői, amelyek minden holonra, s ezért mindenre igazak.

Alapvető funkciók

adaptation.gifAdaptáció

A szervezet és a környezet összhangjának megtervezése. Adaptációs problémán a rendszer és a környezet kölcsönös közelítésének szükségességét értjük. Ez egyrészt a környezetnek a rendszer „képére” (szükségleteinek, céljainak megfelelően) való átalakítását jelenti, másrészt a rendszer átformálását a környezet követelményei szerint.

A környezet elemzése

Az adaptációs tervezés legfontosabb része a környezet elemzése. Stakeholder elemzés.

Ebben meghatározzuk, hogy

  • melyek a szervezet számára meghatározó környezeti tényezők.
  • Majd mindegyik tényező kapcsán megfogalmazzuk, hogy a céljaink szempontjából
  • „Mi az, ami jól működik?” és
  • „Mi az, ami javítandó?”
  • „Mi a fontos neki a mi programunk szempontjából?”
  • A kommunikációt úgy kell szervezni célcsoportonként, hogy figyelembe vegyük, hogy mi neki a fontos. A szervezet kifele történő kommunikációját ennek megfelelően érdemes szervezni. Erről lásd a „Kommunikáció szervezése az AIDA modell segítségével” című anyagot.

celeleres.jpgCélok elérése - A célelérés szervezése

A megtalált kidolgozott pozíció, termék, szolgáltatás program eredményének elhelyezése a környezetben, a szervezet külső kapcsolatainak megszervezése. A bonyolult célokat részcélokra kell bontani, munkamegosztást kell szervezni. A célok részekre bontásához lásd az „egyszerre látod a részeket és az egészet” című anyagot.

A munka szervezéséhez munkacsoportokat érdemes szervezni, ehhez lásd az „Eredményes munkacsoportok szervezése” című anyagot

integracio.jpgIntegráció

Minden tekintetben az adaptáció ellenpólusának lehet felfogni. Míg a rendszer adaptálási fázisában szinte felolvad - felerészben - a környezetben, addig itt a határmegvonás a fő feladat. A környezettel való intenzív kapcsolat, a rendszerben sok feladat ellátását követeli, ami megterheli a rendszert, Ezért e külső és belső csapatszervezési feladatokat integrálni kell. A csoporttevékenység hangsúlya a tagok közötti viszonyok és kötődések felerősítésére helyeződik át.

A kommunikációnak kétféle feladata van itt,

  • értekezletekkel segíteni a részcélok, végrehajtó tevékenységek integrálást. Integrálni kell a dolgokat.
  • olyan csoport légkört kell kialakítani, amelyben biztonságban dolgoznak az emberek, ez jobb teljesítményt, jobb kommunikációt, ami lehetővé teszi a dolgok tiszta kibeszélést, és erős marad a csoport kohéziója, motiváltsága. Integrálni kell a személyeket

storyteller.jpgAz identitás erősítése

Nyugalmi állapot. A nyugalmi állapotban töltődnek fel azok a minták, értékek, amelyek az aktív szakaszokban a többi tevékenység alapjául szolgálnak.

Ide tartoznak a szervezeti identitás ápolását szolgáló rituálék, szervezeti események. Például a szervezet eredményeit bemutató ünnepek, szervezeti bulik, kirándulások, de ilyenek akár a naponta történő közös étkezések. Mindazok a történések, amelyek a szervezet tagjait konkrét személyként, s a szervezetet konkrét közösségként, a „mi” közösségünkként képesek bemutatni. Ezek az alkalmak teremtik meg azt a feltöltődési lehetőséget a szervezet egésze számára, ami miatt a szervezet tagjainak, mint konkrét embereknek „értelme van” ebben a közösségben dolgozni. Itt alakul ki a szervezet iránti lojalitás.

A szervezeti és a személyes identitás a történetekben van konstruálva, oly módon, hogy a történetek főszereplői vagyunk. Azok és olyanok vagyunk, amilyeneknek a történetekben megmutatkozunk. Ezért fontos a szervezet, közösség szempontjából a történetmesélés.

Ha a történetekben elmeséljük az eredményeinket, ez felkészít minket a következő adaptációs feladatra

Képek:

  • http://www.clipartpanda.com/categories/adaptation-20clipart
  • http://blog.teamspir.it/growth/how-to-achieve-goals
  • http://leverhawk.com/why-is-cloud-integration-still-an-adoption-barrier-2012120759
  • https://bettyshook.wordpress.com/hterpning/the-storyteller/

 

Szólj hozzá

háttér