2015. dec 23.

Ha szereted a magas teljesítményt,a pörgést, ez a program neked szól

írta: Domschitz Mátyás
Ha szereted a magas teljesítményt,a pörgést, ez a program neked szól

Ez a program neked szól

  • ha szereted a magas teljesítményt,a pörgést, s szeretnéd, ha kollégáid és beosztottjaid is ilyenek lennének;
  • ha olyan szervezetben vagy vezető, ahol  a vezetőknek, beosztottaknak önállóbban kell végezni a feladataikat, mint korábban;
  • ahol a bonyolult együttműködést nem lehet külső kontrollal vezérelni;
  • ha időnként "el vagy havazva"

Ha így van, akkor fontos neked is a pozitív gondolkodás. Nézzük, mi ez!

Sikerről, ahogy még nem hallottad

A „helyiek és bebírók” programban Válon és Velencén a proaktivitásról a sikeresek gondolkodásáról beszéltünk a decemberi tréningeken. Januárban innen folytatjuk. Ízelítő a tréningből:

Nyuszi és a fűnyíró

Nyuszika kertjében megnőtt a fű, gondolta, le kéne vágni. Eszébe jut, hogy a farkasnak van fűnyírója, hát elkéri. Elindul, s eszébe jut: lehet, hogy a farkas nem adja. Megy tovább, s gondolkodik:

- „Hát ez a farkas nem egy jószívű állat, és lehet, hogy nem adja.”

 Ballag tovább, s egyre mérgesebb.  

- „Azért, nem szörnyű, hogy ez a farkas, még arra sem képes, hogy ezt az ócska kis fűnyírót kölcsönadja?”

 Megy, megy, míg megérkezik a farkas házához, ott nagy levegőt vesz, hogy elkérje a fűnyírót, majd azt kiáltja:

- „Tudod mit, farkas? Tartsd meg a fűnyíródat!”

 És mérgesen hazaszalad.

Mindegyikünkben van egy ilyen nyuszika, aki gyönyörűen ki tudja színezni, hogy hogyan nem fog sikerülni. S gyakran igaza is lesz: úgy történik, ahogy elképzelte.

sikeres emberekkel is ez történik. Sokszor az következik be, amit elképzelnek. Ám egy apróságban eltérnek nyuszikától: azt képzelik el, hogy hogyan fog sikerülni! Ez a sikeresekre jellemző pozitív gondolkodás. Mindegyik cselekvés előtti képzelődés: tréning. Annak a tréningje, ahogy viselkedni fogunk a bekövetkező helyzetben. Van, aki a kudarcot, s van, aki a sikert gyakorolja gondolatban.

 -  Jó, jó - mondhatja nyuszika -, de ez itt egy magyar erdő, és ez itt nem Amerika. Ez egy magyar farkas, és ez igazán egy ronda állat, és mi van, ha tényleg nem adja oda a fűnyírót?

Lehet ez igaz, lehet, hogy nem adja. Ám, ha elkéri a fűnyírót, akkor két eset lehetséges: a farkas vagy adja, vagy nem adja. De ha nem kéri el a fűnyírót, csak egy eset lehetséges: nem lesz fűnyírója.

Nyuszika magatartását kudarckerülőnek hívják. Azt képzeli, nem fog sikerülni, ezt el akarja kerülni, ezért meg se próbálja, s elkerüli a kudarcot.

A sikeresek azt képzelik el, hogy (hogyan) sikerül, ezért kezdeményeznek. (addig, amíg nem sikerül. Nekik se sikerül mindig, de addig variálják, amíg nem sikerül. Nekik még, ha kudarcokon keresztül is, előbb utóbb nagyobb eséllyel sikerül.

Ami rajtunk múlik

A sikeresek azzal foglalkoznak, amiben jók, és azzal, ami rajtuk múlik. Erre koncentrálva gondolnak magukra is, ezért azt gondolhatják, hogy jók a dolgaikban. S mivel ezt gondolják, olyan célokat tűznek ki, amelyeket sokszor sikerül elérni és ismét sikeresebbnek gondolhatják magukat. Ez egy önmagát erősítő sikeres körré szerveződik. Mert nemcsak viselkedésünk eredménye alapján gondoljuk magunkat valamilyennek, hanem ez fordítva is igaz: amilyennek gondoljuk magunkat, lehetőségeinket, olyan cselekvést választunk. Ha gyengének gondoljuk magunkat, akkor olyan helyzeteket keresünk, amelyekben csak gyengén kell teljesíteni, s így is teljesítünk. Nagyjából az válik igazzá, ahogyan gondolunk magunkra.

 

 Gyakorlat

  1. A sikeresekhez hasonlóan érdemes egy listát írni azokról a dolgokról, amelyekben jók vagyunk, sikeresek voltunk, tehetségesek vagyunk. Ezután, ha magunkra gondolunk, ezzel gondoljuk el magunkat. Erre lehet sikereket alapozni.
  2. Szokjuk meg, hogy arra koncentráljunk, ami rajtunk múlik.Ezt úgy is lehet gyakorolni, hogy esténként előre írásban megtervezzük a következő napot, célokat tűzünk ki, olyanokat, amelyek bekövetkezése kizárólag rajtunk múlik. Sok sikert!

 A program támogatói

ncta_tamogato_es_lebonyolito_logosor.jpg

 

(A képeket a google keresőjével találtam)

Szólj hozzá